Szerző: frutszpirit  2010.07.27. 23:34

Változatlanul tartom azt, amit egy hónappal ezelőtt írtam (frutszpirit 06.20., „2010. június 18: a temetés napja”), hogy a kormány képviselőjének és a Pálinka Nemzeti Tanács tagjainak júniusi találkozásán elhangzottak a pálinka temetésnapjának tekinthetők. Azóta ugyan változott a helyzet, már ami a túlliberalizált otthoni pálinkafőzést illeti, ám a frissiben elfogadott jövedéki törvény módosítása sem leányálom. A pálinka presztizse szempontjából. Igaz, a szakmai szervezetek néhány fontos dolgot megértettek a törvényalkotóval, mondhatni keresztül verték az akaratukat, de a megmaradt szabadság hogy jót nem tesz a pálinkának az biztos. Sőt. Arról már nem is beszélve, hogy az Unió ezt a módosítást nem fogja szó nélkül hagyni. Nem mintha nagyon félni kellene ettől, de ki szereti ha állandóan csesztetik, ráadásul mi vagyunk a bot rosszabbik végén.

De nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy az meg már milyen, hogy jogvégzett embereknek fogalmuk nincs arról, hogy egy törvény nem akkor lép hatályba, amikor azt ők gondolják, hanem ahogyan azt a jog előírja. Kicsit vicces volt, hogy az FVM július 23-án kitette a honlapjára, hogy aszonygya: emberek új a törvény, ami augusztus 1-től hatályos, most már főzhettek szabadon. Ezt meg jól megírta az MTI (hol volt a belpolitikai szerkesztő, vagy rovatvezető?), anélkül, hogy belegondolt volna: hoppá, hát még csak el sem küldték a köztársasági elnöknek, nem hogy kihirdették volna. Meg aztán a salátatörvény egyértelműen fogalmaz: „...amely a kihirdetéstől számított 45. naptól hatályos.”. Ahhoz pedig előbb meg kell jelennie a Magyar Közlönyben, aztán jön a 45 nap. Szóval legkorábban szeptember utolsó napjaiban, vagy október elején lép életbe, mások mellett, a jövedéki törvény módosítása is. Szép mi? Ehhez képest egy jogvégzett miniszter által vezetett tárca sajtóosztálya július 23-án minden szívfájdalom nélkül kitette a honlapjára a közleményét az augusztus 1-től hatályos szöveggel. Aztán meg amikor szóltak nekik, hogy ez marhaság, csak annyit tettek: az utolsó mondatot kicserélték a jogilag megfelelőre. Sem elnézést nem kértek, sem annyit, nem mondtak, hogy bocsi. De még a kihelyezés dátumán sem módosítottak. A sok barom újság meg megírta számolatlanul, hogy augusztus 1-től szabad az otthonfőzés, kedden meg szépen módosítgatott mindenki.

Két fontos üzenete azért van ennek a bakinak. Egy. Nem elég beülni egy bársonyszékbe, azon ülni is tudni kell. Ha én vagyok a miniszter, jól fenéken rúgom a sajtófőnököt, meg a munkatársait, amiért baromságokat irkálnak, különösen úgy, hogy én jogvégzett (pláne, hogy: cum laude) vagyok. Mitöbb, nem csak fenéken billentem őket, hanem szélnek is eresztem mindet. Szórakozzanak mással. Ha meg én írtam azt a szöveget, vagy én hagytam jóvá, hát isten mentse meg a magyar gazdaságot tőlem. (Arról már nem is beszélve, hogy a pálinka fogyasztásra szánt, érett gyümölcsből készül. Jobb helyeken. Erre mit ír az FVM? Ezt: „A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba az elhullott gyümölcs, tiszta marad a porta.” Hát drága gyermekem, akárki is vagy, pálinkát, lassan mondom, hogy megértsd, p á l i n k á t, tehát nem szeszes italt, vagy afféle marhaságot, tehát p á l i n k á t  te még közelről nem láttál, ha hullott gyümölcsből akarod főzni, de hogy a pálinkatörvényt nem olvastad az biztos. Fiam, piros pont. Büntetés: százszor leírod, hogy „Hülye vagyok és megtanulom mi az a pálinka”.)

Kettő: ez a kis „tévedés” komoly gondokat okoz. Nem okozhat. Okoz. Mert most aztán például a bérfőzdés magyarázhatja a polgárnak, hogy jó ember, hiába írta az újság, hogy nem kell fizetni jövedéki adót az 50 liter után, amikor kell. Majd nem kell, ha a törvény hatályba lép.Valamikor az ősszel. De még nem lépett. Meg aztán jelen pillanatban például a Szlovéniából behozott főzőberendezéseket el kellene kobozni, minimum büntetést fizetni utánuk. Ugyanis az új törvény hiába rendelkezik úgy, hogy azt nem kell engedélyeztetni a Vám és Pénzügyőrséggel, a még hatályos jogszabályok szerint ilyen berendezés birtoklása bizony tilos, és büntetendő cselekmény. (Persze megnézném én azt a vámost vagy pénzügyőrt, aki emiatt büntetni merészelne, amikor éppen szabadságharc van. Másnap tutira nem kellene munkába mennie.)

Szóval, egy felelős minisztérium efféle fércmunkát nem tesz fel a honlapjára, ha meg feltette minimum azonnal leveszi és inkább tájékoztat, nem kinyilatkoztat. Inkább az előbbi lenne a dolga. Szerintem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr322181205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.28. 08:59:09

Teljes egészében egyetértek a leírtakkal, csupán egy apró kiegészítést tennék.

Évek óta figyelem azokat a "pálinkás-szervezeteket", melyek nemes, hangzatos szlogeneket gyártottak a pálinka védelmében, a minőség javítására, a tradíciók ápolására, a minőségi pálinka népszerűsítésére, a szakmaiság őrzésére, a szakmai munka elősegítésére, és még ki tudja mire!

Most, amikor forradalmi helyzet van, most amikor a pálinkafőzés, mint szakma, mélyütést kapott, a megroggyanás állapotában van, valahogy síri csend honol az érdekvédelmi ugaron! Hát hol hallatszik a "zugpálinkásan-ütős", csípős megszólalás, az előpárlatosan karcos harc, a kozmaolajosan fajsúlyos vita, a Szeszipari Szövetség, a Pálinka Céh, a Lovagrend, a keleti-nyugati-északi-déli régiós (se szeri, se számuk) érdekvédelmi egyesületek részéről? És a PNT? Nos, ők próbálkoznak, kevés hatékonysággal, nem túl meggyőzően!Ez kevés!
Az a meglátásom, hogy az említett szervezetek tevékenysége kimerül néhány középszerű pálinkaverseny megszervezésében, látványos ünnepi felvonulásokban, jól mutató média megjelenésekben, reprezentatív elnöki, igazgatói posztok betöltésében!
De talán ami ennél is bántóbb, lehangolóbb, az a tény, hogy ezen szervezetek nem működnek együtt, helyette saját önös érdekeiket igyekeznek érvényesíteni, sikerrel, ami viszont nem túl szimpatikus, főként ilyen forradalmi szituációban, amikor a pálinka jövője a tét! KÁR!

Sárfehér 2010.07.28. 09:55:40

Gyerekek, ezt úgy élvezem, hogy ezerszer megbeszélt dolgokat újra és újra mantraszerűen ismételgettek.

Akkor csak néhány finomítás:

Hullott gyümölcsből lehet korrekt pálinkát csinálni, persze, csak ha érett volt már az a gyümölcs, megmosták, és kivágták belőle a rossz részeket. Az ilyet érdemes sterilizálni (leforrázni), és meleg helységben borélesztővel villámgyorsan kierjeszteni. Nyilván a szedett, teljesen érett gyümölcsből jobb pálinka készül.

A jogszabály hatályba lépése kicsit bonyolultabb, mint ahogy a posztíró jelzi. A kihirdetés utáni 45. nap a főszabály, de ettől el lehet térni. Ha beleolvasol a törvénytervezet szövegébe, akkor van pl. olyan, amelyik a kihirdetés napján lép életbe. Ugyan a tervezet eredeti szövegében a VIII. fejezetnél valóban a főszabály szerepel, de lehet, hogy a millió (elfogadott) módosító javaslat valamelyikében szerepel az aug. 1-i hatálybalépés. Ha van hozzá ideged, végignyálazhatod.

Az Únió pedig az évi 1000 hlf alatti kisüzemekkel nem igazán foglalkozik. Szlovéniában, Romániában szabad teljesen ellenőrizetlenül otthon főzni (Romániában 250hlf-ig), Olaszországban regisztráció mellett max. 200 liters üstből 300hlf főzhető otthon, folytassam? Az osztrák példa pedig azok közül az úniós tagok közül, ahol szabad otthon főzni, talán a legszigorúbb, világos, hogy a szeszipari lobbinak ez tetszene. Ne a saját párlatát igya a magyar, hanem a Vaszilij ízű szeszes italt. :((

Én még minőségi pálinkafőzdét nem hallottam nyarvogni az új pálinkatörvény miatt.

Több lesz a rossz pálinka persze otthon, mint a jó, de ugyanolyan arányban, amilyen arányban a kereskedelmi pálinkák közt van gyalázatos, elő-, utópárlatos, büdös lötty. A jó otthoni pálinkák pedig vetekedni fognak a a jó kereskedelmikkel. Az egész dolog pedig emelni fogja a pálinka kultúráját, terjedni fognak az ismeretek, és a házipálinka minősége is.

Sárfehér 2010.07.28. 09:59:42

Ja, és azt is tanuld meg, hogy otthon nem lehet majd pálinkát főzni, csak és kizárólag gyümölcspárlatot. :)

pakec 2010.07.28. 10:08:04

Hát igen kedves forradalmárok, hülyeségben mindenképp világbajnokok vagyunk.
Én úgy látom mindenki be van "szarva" és fel felemelni a hangját, nehogy Vezérünk villámló tekintete lecsapjon és gazdasági hátránya adódjon abból, hogy megszólalt...... akár az 50-es évkben itt csak tapsolni és bologatni szabad. Ez 2010 Magyarországa, megérkeztünk! Tényleg ide akart eljutni a többség?
De mindemellett aki fél, vagy megfélemlíthető, ne vállaljon poziciót, vagy mondjon le róla, mert a diktaturában tényleg forradalmárokra van szükség...... nem csak a pálinkásoknál((((

Sárfehér 2010.07.28. 10:35:02

Az is tetszik, amikor a pálinka nehezen felépített presztisét emlegetitek. A pálinkának ma nincs prsztise. A német túrista simá kiröhög, ha pálinkáról, mint minőségi italról próbálsz beszélni. Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a házi gyümölcspárlatfőzők a minőségi anyagot előállító kereskedelmi főzdékkel vállvetve megteremtsék végre azt a bizonyos presztist. Amint érvénybe lép a törvény, és is ezt fogom tenni, a magam szerény eszközeivel.

(Mégegyszer mondom, lesz rossz házi párlat, de arányaiban nem több, mint amennyi rossz kereskedelmi pálinkát kapni. A 100 literes üstből való lepárlás pedig a munkaigényessége miatt soha nem lesz rentábilis a minőségi kereskedelmi főzőkhöz képest, csak és kizárólag kiegészítő tevékenységként.)

frutszpirit 2010.07.28. 12:13:52

@Sárfehér: Ne a törvénytervezetbe olvass bele, hanem a törvény elfogadott szövegébe.
A hullott gyümölcs valamitől hullott, vagy mert éretlen, vagy mert férges, vagy mert rothadt, szóval tutira nem friss, érett, kiváló beltartalmi értékekkel bíró.
Aztán, ha lehet ne forrázz te le semmit, hanem hagyd, hogy a vadélesztők és a fajélesztő végezze a dolgát, és ha lehet ne "villámgyorsan", hanem legalább tíz napig.
Valószínűleg fogalmad nincs mennyi a pálinkának nem nevezhető "házi gyümölcspárlat" és az is biztos, egyáltalán nem ismered a kereskedelmi főzdék kínálatát. Ez utóbbiaknál a technológiailag hibás pálinkák, de legyünk érthetőek, köznapi értelemben a rossz pálinkák klasszisokkal jobbak, mint az istenített, "apám én ilyet jót még életemben nem ittam" házi páleszek.
A pálinka presztízsét pedig nem a vashordókból, alumínium kuktákból készített üstökben főtt hullott gyümölcsből "villámgyorsan" erjesztett pálinkák teremtik meg, hanem tetszik nem tetszik, a manufakturális kereskedelmi főzdék. Mert azért egy Bolyhos, egy Márton és Lányai, egy Agárd, egy Brill - hogy csak néhányat említsek - a maguk 400-500 literes üstjeivel ( még akkor is, ha olykor két-három ilyen üstjük is van) mindennek tekinthetők csak szeszgyáraknak nem. De még a Zwack Somogyi József által irányított manufaktúrája és az ott készült ZS Nemes Pálinkák sem. Ja meg ott van mindnél a szaktudás, a tapasztalat, a csúcstechnológia stb.
A presztízs egyébként, hogy stílszerű legyek, nem terem, hanem meg kell szerezni. Azért az elmúlt tíz évben sokan, sokat tettek ezért, de hogy nem a szar házi "pálinkát" főzők, az biztos.
(Azt én is elismerem, hogy van kellemes, iható házi pálinka. És lesz is. És a pálinkapiac nem kap sokkot,és nem omlik össze ha otthon főzhetnek a népek 50 liter pálinkát. Ha azok főzik és tényleg csak annyit, amennyire szükségük van, akik áldoznak a berendezésre, tudják mi az a cefrézés, mi az a lepárlás. Szóval értenek hozzá.
Mert én és sokan mások nem ettől félnek, hanem a pálinkát, mint hungarikumot, mint nemzeti italt, mint prémium gyümölcspárlatot féltjük.

Sárfehér 2010.07.28. 12:38:04

@frutszpirit:

Kedvesem, próbáld elolvasni, amit írtam. Hol tiltakozott mondjuk a Márton és lányai, Agárdi vagy Szicsek az otthoni pálinkafőzés ellen? Hol neveztem én őket szeszgyáraknak? Egyik se stimmel? Lécci, ne próbálj mögéjük bújni.

Hol írtam én azt, hogy az a jó pálinka, amit (kiválogatott, megtisztított) hullott gyümölcsből csináltak, leforráztak, és villángyorsan kierjesztettek? Én csak azt mondtam, hogy a hullott gyümölcsből így lehet korrekt pálinkát csinálni. Ahogy én is meg te is írtad, a csúcsminőségű az valóban a szedett, egészséges, alig permetezett, természetes élesztőflórával, nem túl meleg helyen erjesztett gyümölcsből lesz.

Kuktából, söröshordókból, rézcsövekből pedig némi kreativitással igenis lehet minden igényt kielégítő, korrekt pálinkafőzőt készíteni. Ha a kuktás házi párlatok megjelennek a pálinkaversenyeken, lesz meglepetés.

"És a pálinkapiac nem kap sokkot,és nem omlik össze ha otthon főzhetnek a népek 50 liter pálinkát."

Ezt mantraként ismételgetitek, magyarázd már meg, lécci, hogy mi mitől kapna sokkot. Ma is tele van a piac illegális szesszel, mit rontana ezen az évi otthon lefőzött 50 liter? Az illegális szsz nagy részének most sincs semmi köze semmilyen főzéshez, csempészik.

"Mert én és sokan mások nem ettől félnek, hanem a pálinkát, mint hungarikumot, mint nemzeti italt, mint prémium gyümölcspárlatot féltjük."

Na, ez az, amit nem hiszek el. Szerintem valamelyik szeszipari nagy gyümölcs ízű szeszses italait félted, és mindenféle hamis ürügyet felhozol.

Ha nem haragszol, nekem az az érzésem, hogy te nem piszkoltad még be a kezedet cefrével. :)

frutszpirit 2010.07.28. 13:17:03

@Sárfehér:
Hidd el, szavad nem sért. Nem az a dolgunk, hogy hülyeségeket vágjunk egymás fejéhez, hanem az: eszmét cseréljünk, miközben persze tiszteljük a másik véleményét. De azt látom, és ezért kár, hogy te nem akarod érteni, én miről írok.(Most vágjam a fejedhez, hogy te pedig bérfőzdés vagy. Mi értelme lenne? Hát ez a fontos? Nem az, hogy mi a véleményed egy adott témáról?)
A kerfőzdék pedig eddig azért nem hallatták a hangjukat, mert várták a törvény végleges szövegét, de telefonálj rájuk és kérdezd meg most mit gondolnak. Legalább 10-15 főzdét érdemes megkeresni, ha lehet köztük olyat is, ahol bérfőzést is vállalnak. Meg fogsz lepődni.
A sokkról: hát magam is azt írom, hogy nem kap sokkot.!!!!!!!
Szeszes ital: nem elhinni kell, hogy a pálinka fontos a számomra, abba kell belegondolni, ha valaki egy pálinkás blogot jegyez, mi a büdös francért inná az ihatatlan szeszes italokat, no pláne képviselné az azokat gyártók eszmeiségét.(Ja, ezt a hamis ürügyet meg ebben a kontextusban nem értem.)
Cefre. Ha már. Csak egy kérdés, mit kell legelőször tenni a birsalmával, ha pálinkát akarsz belőle főzni? Tudom, le kell szedni a fáról. Nem erre gondoltam. Ja, és még valami? Melyik az a magyar gyümölcs, amelyik leszedve már nem érik tovább. És ezek még azelőtt vannak, hogy a darálót/zúzót, a tartályt/hordót előkészítenéd a cefrének. Ha már nem piszkolta be a kezem eddig cefre...Ide azért kívánkozik egy obligát kérdés: miért is kellene bepiszkolnia a cefrének a kezem?

Sárfehér 2010.07.28. 14:08:35

Szóval, továbbra sem értünk egyet. Meggyőződésem, hogy a pálinkafőzés liberalizációjával

1. a pálinkakultúra terjedni fog
2. a pálinkafőzéssel kapcsolatos téves hiedelmek szűnni fognak
3. a házi pálinkák minősége ugrásszerűen fog javulni
4. a minőségi kereskedelmi főzdék forgalma nőni fog
5. a bérfőzdék forgalma nőni fog, a bérfőzésre vitt cefre minősége javulni fog
6. a pálinka nemzetközi ismertsége végre meg fog jelenni.

Te pont az ellenkezőjét gondolod, szándékosan a - kétségtelenül létező - rossz példákat hozod elő, és még azokon is csavarsz egyet. Az pedig, hogy a pálinkafőzés olyan bonyolult lenne, hogy otthon, egyszerű eszközökkel ne lehetne korrekt pálinkát főzni, nameg hogy több évig tanulni, az egyenesen nem igaz.

(Mit is kell csinálni a birssel? Gyantázni? Borotválni? Valami hasonlót, de most nem jut eszembe. :)

frutszpirit 2010.07.28. 14:38:33

@Sárfehér: Na, alakul. Még egy kis finomítás (az 1. és 3. pont nem frankó, a 4. meg a válság hatása alatt áll) és a végén együtt pálinkázunk. Én viszem a kerpálinkát (Márton és Lányai SR málna, Agárdi Miraculum érlelt alma, Zsindelyes ágyas Újfehértói meggy, Csalló érlelt barack, Pajor vilmoskörte, Matheus 50% fekete ribizli, Szicsek 44% birs, Rézangyal 55% Szatmári szilva), hármat választhatsz, te pedig a házit.
Ja, bizony kefélni kell, a viasz nem tesz jót a cefrének, sőt.

Sárfehér 2010.07.28. 15:40:33

@frutszpirit: Mondjuk, én pont azt mondom, hogy az általad említett főzdék nem fognak rosszul járni, továbbá az otthonfőzők pont ezeket tartják az etalonnak, és mélyen tisztelik őket. (A Bolyhost kivéve, igaz, azt följebb emlegetted. Meg a Rézangyalt, mert ők nem főznek.)

pop simon 2010.07.28. 17:25:29

szerintetek (főleg sárfehér) mennyire jó az, hogy nem kell bejelenteni... nem lesz ellenőrzés, és mi van, ha az otthonfőző nem 50 liter, hanem több pálinkát állít elő, ezt kik fogják figyelni??? majd biztos bevallja az a valaki...
lehet sorolni a szomszédos országokban, hogy mi, hogy történik, de azért ne felejtsétek el ez itt Magyarország, itt sohasem úgy történnek a dolgok ahogy kéne (sajnos)...

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.28. 19:55:06

@frutszpirit:
Egyetértek, és talán némiképp csak azt sajnálom, hogy a tartalmilag értékes vita néha kissé eldurvul!

Szóval, én is azt gondolom, és talán már valóban unalmas a téma, de nem az otthon-főzéssel van a baj, hanem azzal, hogy nincsenek meghatározva szakmai minimumok, mert hiszünk benne, vagy sem, a pálinkafőzés szakma, amely elejétől a végéig, kémiai, biokémiai, fizikai törvényszerűségek szerint fut le!
Nos, ezeket ismerni kell azért, hogy egyáltalán a folyamatokat jó irányba vezethessük, azokat kézben tarthassuk! És mindez még kevés, mert a továbbiakban, a gyakorlati megvalósítás folyamán, szükségesek bizonyos alapfeltételek, olyan mint, jó minőségű technika, jól megválasztott technológia, és jót tesz, ha van némi gyakorlati szakmai tapasztalat.

Nagyjából ekkor várható szakmai értelemben vett jó minőségű pálinka! Az ebben a szakmában visszás, ha félmegoldásokkal, rossz megoldásokkal kívánjuk elérni a minőséget! Arra gondolok, hogy lehet kiváló minőségű gyümölcsünk, ha az erjesztéshez, a lepárláshoz nincsenek meg a korrekt műszaki feltételek, ekkor jó minőségű pálinka nem várható!
És természetesen a fordítottja is igaz, lehet kiváló technikánk, technológiánk, ha rossz minőségű a gyümölcs, a végeredmény ugyanaz, gyenge minőségű párlat!
Nos, mindezek miatt aggályos a mostani túlliberalizált, kontroll nélküli főzési lehetőség! Mert csodák nincsenek!

Sárfehér 2010.07.28. 23:08:52

@pop simon: @sompalinka:

Nézzétek, többször leírtam, most megismétlem.

Nem a főzést kell ellenőrizni, hanem a kereskedelmet. Ott lehet megfogni a hamis szeszt.

100 liters főzőből egyszerűen nem lehet rentábilisan kereskedelmi mennyiséget lefőzni. Az ennél nagyobb főző pedig nehezen elrejthető.

Ami engem bánt, hogy ti a magyar kiskerttulajdonost, parasztot, szőlőtermelőt egyrészt gyengeelméjűnek, másrészt gazembernek, harmadrészt önveszélyesnek állítjátok be. Nekem ez nagyon fáj. Veletek ellentétben én kreatívnak gondolom őket, akit - talán kisebb kezdeti nehézségek után - simán meg fogják oldani az általatok emlegetett problémákat.

pakec 2010.07.29. 09:08:20

@Sárfehér:
Tisztelem a véleményed, de te egy dolgot elfelejtesz!
Mindenki főzhet, mindent, mindenhol, bármiben...... csak legyen max 100 literes az üst és ne legyen nála 100 liternél ( 50 % valami ) több((((. Na most, aki Magyarországon él tudja, hogy az "ipari" feketefőzdéknek szabad az útja (((((.
Lehet, hogy te ezt vitatod, de ez a mai realitás....., ja és a cefre minősége hát.........
Azok akik eddig is mínőségi cefrét gyártottak, eddig is és ezútán is el fogják vinni egy JÓ bérfőzdébe, ahol minőséget kapnak vissza....... évi 100 pálinkáért nem fognak 2-2,5 ft profinak nevezhető lepárló berendezést vásárolni, mert minek. Amik meg ennél olcsóbbak olyanok is......
Ja a tegnap híre, hogy a törvénycsomag aug 6-én megy át a Közt. Elnöknek, ha Ő aznap aláírja ( természetesen alá fogja..... ) szept 22-24 között léphet érvénybe......
Egy utolsó gondolat ne bántsátok itt egymást, ti mindannyian szeretitek a jó pálinkát, csak picit másképp gondolkodtok róla......

Sárfehér 2010.07.29. 11:14:50

@pakec: 2-2,5 ft egy profi lepárlóberendezés? :))

Kis kreativitással, kuktából, indukciós főzőlapból, rézcsőből 25 eFt-ból cakkumpakk korrekt lepárló állítható össze. Lakatosok, kolompár cigányok (hiba lebecsülni ez utóbbiak szakértelmét) hasonló árban nagyon jó kis főzőket fognak csinálni.

Otthon főzni pedig nem az 500 liter cefrét fogják, azt természetesen elviszik a bérfőzdébe, hanem a 20-30 litereket fajtánként, amit máshogy nem lehet. Meg a 25 kg vadkörtét, 15 kg somot, 8 kg sajmeggyet, 12 kg erdei szedret, 16 kg csipkét, 14 kg galagonyát. Amiből a hobbifőzőnek éppen egy kóstolónyi adag fog kijönni. A 100 literes főző ezekre nagy.

Megismétlem újra, a hamis szeszt a kocsmában kell megfogni - 100 literes házi főző ide vagy oda, zárjegye nem lesz -, a 100 literes üstben pedig a kereskedelmi célra dolgozó zugfőző sem tud rentábilisan szeszt előállítani. A házi főzés hobbira, kármentésre, kiegészítő tevékenységre lesz alkalmas.

Ha pedig sokan fognak otthon kis mennyiségben maguknak legálisan jót főzni, akkor a szemét alkoholt már olcsón sem fogják elfogadni.

Sárfehér 2010.07.29. 11:16:48

@pakec: Szóval nem felejtem el, csak egyszerűen nem igaz, hogy szabad lesz az ipari fekete főzdék útja. Az üst 100 literes korlátozása elég ehhez, meg főként a kocsmák ellenőrzése.

Sárfehér 2010.07.29. 12:07:47

Egyébként az Únió a saját célú, otthon főzött 50(43?)hlf adómentességébe nem fog beleszólni, csak az évi 1000hlf-ot meghaladó termelésű üzemekben történő adómentes bérfőzetést kifogásolhatja. Ami azért baj lenne, mert több kiváló bérfőzdést is ismerek, akiknek nem jönne jól.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.29. 22:42:30

@pakec:
Azt hiszem erről van szó, ez a vegytiszta magyar valóság, és állítom, felettébb aggasztó!
Idézet, @pakec-től!
"Mindenki főzhet, mindent, mindenhol, bármiben......Na most, aki Magyarországon él tudja, hogy az "ipari" feketefőzdéknek szabad az útja (((((."

Sárfehér 2010.07.30. 11:24:17

@sompalinka: Néhány év, és ha nem folytják meg közben különböző praktikákkal a házi pálinkafőzést, rá fogtok jönni, hogy mekkora hülyeségeket írtok.

Negyvenhetedszer írom le: a svarc zugszeszt nem a főzés helyén, hanem az eladás helyén (kocsma) kell megfogni.

Ti valahogy nem hoztok fel érveket, csak olyanokat, hogy a "magyar valóság", meg a "magyar az ilyen meg olyan".

Lássunk érveket is.

Próbálom elképzelni, amit mondtok, hogy valaki otthon nagyban főzi az alkoholt cukorcefréből, 100 literes üsttel. Ehhez neki a telephelyén a folyamatos ellátásért kell, hogy legyen vagy 1000 liter félig kiforrt cukorcefre, na, ezt a vámos 5 másodperc alatt beazonosítja, hogy cukorcefre. Az meg most is tilos lesz, nem? Ha már kiforrt, meg lefőzték, akkor is lehet azonosítani, bár kicsit macerásabb. Nem fog a fekete főzés könnyebben működni, mint ahogy most működik. A csempészett szesz meg még olcsóbb.

Ha ugyanezt tisztességes cefréből csinálja, akkor meg 100 literes üstből nem rentábilis a kereskedelmi főzdékhez képest.

A kocsmát, piacot, azt tessék ellenőrizni. Meg esetleg a cukorkereskedelmet.

pop simon 2010.07.31. 15:02:12

@Sárfehér: és a kocsmákat, hogy fogják (vagy kellene) tudni ellenőrizni?
és miért ne lenne rentábilis 100literes üsttel főzni? vannak kereskedelmi főzdék akiknek így is megéri...és ki mondta, hogy tisztességes cefréből csinálják?
a sok hozzáértő közül: "...tettem bele kompótot meg régi lekvárt, olyan jó édesek, legalább több pálinkám lesz."
"Nincs benne sok cukor, 100 literhez 5 kg-nyit szoktam tenni, csak hogy elkezdjen forrni."

Na ezek az emberek lesznek pálinka nagy szakértői...(tisztelet a kb. 5%-nak aki, nem ennyire szakértő)

Na meg, ha nem lesz ellenőrzés az otthonfőzésben, ki szabja meg az üst méretét, és azok mennyiségét?????

Sárfehér 2010.08.04. 10:37:46

"Az Agromonitor plusz cikkeinek olvasása regisztrációhoz kötött."

Piros László meg nyilatkozott már annyi sületlenséget, hogy nem fárasztom magam regisztrációval a következő adagért. :)

pakec 2010.08.04. 11:37:40

@Sárfehér: Pedig még te is tanulhatnál belőle........, egyébként picit elfogadva amit írsz, azért el kell ismerni, hogy egyedül Ő meri kinyitni a száját, a többiek meg hallgatnak mint sz.. a gazban!!!

Sárfehér 2010.08.04. 13:52:36

@pakec: Én továbbra is azt mondom, hogy a minőségi főzdék piacát nem érinti a házi főzés, mert az a közönség, aki 5-10eFt-ot kiad egy üveg pálinkáért, az tájékozott, maga megy utána a jó pálinkának, és nem hagyja magát mindenféle szeméttel átverni. Valószínűleg ezt a minőségi főzdék is tudják, és ezért nem szólalnak meg - a lapítanak, mint sz.r a fűben, szerintem, egyéni értelmezés. :)

pop simon 2010.08.04. 18:07:44

@Sárfehér: múlt csütörtökön beszéltem éppen egy MINŐSÉGI főzdéssel és nem éppen a te véleményedet osztotta, sőt pont az ellenkezőjéről beszélt...

én is tartom a véleményem egy minőségi főzdéből...;)

Sárfehér 2010.08.04. 22:14:30

@pop simon:

Meglátjuk. Mindenesetre én nem fogok cukorcefréből készült löttyöt venni pálinka helyett. Ugyanúgy, ahogy Kreinbacher helyett nem veszek Koccintóst, de Vargát sem.
süti beállítások módosítása