Szerző: Deliriumka  2010.07.08. 20:42

Évről-évre azzal a remek hírrel fogad minket a Sógorom, hogy idén is lesz pálinkája. Már szedi össze a lehullott gyümölcsöt, megvette a cukrot, mert akciós volt a „lidiben”, készül a cefre. Aztán amikor elérkezik a pillanat, fölpakolja az ilyen-olyan műanyag edényben tárolt anyagot a kistraktorra, és elzötyög vele a főzdébe. A bérfőzdés nagyon ért a pálinkafőzéshez, mondja, garantáltan a legjobb minőségű, igazi házipálinkát adja vissza. Azt már sikerült elfogadtatni a családdal, hogy nem kell lehűteni a pálinkát, és a poharat nem kell jégre tenni ahhoz, hogy valóban élvezni lehessen a nemes nedűt. Igen ám, de rájöttünk, hogy a Sógor házi pálinkája esetében az alacsony hőmérséklet igen-igen előnyös annak érdekében, hogy az ital lecsússzon a torkunkon, és megrázkódtatásunkat betudhassuk a pálinka erejének. Mert szerintük ez az igazi házipálinka: legyen legalább 50-55 fokos, igyuk hidegen, nem baj, ha nem érezzük a gyümölcs illatát (azt egyébként is elnyomja az előpárlatra utaló acetonos szag.) Másik nagy előnye a hűtésnek, hogy sem a szájban, sem a garaton lecsúszva nem bánt meg a savanykás, rossz íz (egyébként az alap gyümölcs(ök) felismerhetetlen(ek), ami pedig az utópárlat jelenlétére utal), viszont a gyomorban erősen éget az 50-55 alkohol fok. És ez kell nekünk magyarnak, hogy ártson, hogy marjon!

De ki mondja meg a Sógoromnak, hogy nem jó a házipálinkája? Hogy egészséges gyümölcsöt szedjen le a fáról, hogy ne tegyen bele cukrot, hogy a mennyiség helyett a minőségre törekedjen, és hogy figyeljen oda, hogy melyik bérfőzdébe viszi a cefréjét még akkor is, ha esetleg egy kicsit drágább a másik?

Tavaly vettem egy nagy levegőt, és a felét megmondtam. Miután az első sokkhatás után a beszorult levegőt sikerült eltávolítania, hevesen tiltakozott, hogy márpedig ő nem tesz bele cukrot, na jó legfeljebb 3-4 kilót, színtiszta, egészséges gyümölcsből van a cefre, na jó, ami a fa alatt van az sem rossz, és a főzőember mestere a szakmájának, és különben is a fene a kényes városi gyomromat, vegyem tudomásul, hogy ez a pálinka mindenkinek ízlik! De rajtam kívül ki meri megmondani a Sógoromnak, hogy nem jó?

Hajrá házipálinka! Igyátok magyarok, most már szabad főzni is, bár eddig is ittuk és főztük vagy főzettük. Akkor hogy is van ez? Ja, tudom! Vegyen a Sógor a kisnyugdíjából több százezer forintért egy saját lepárló berendezést, és abból főzze magának a lehető legnagyobb kihozatal szem előtt tartásával a „remek” házi pálinkát!

 

Címkék: cukor sógor cefre házi pálinka bérfőzde

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr512139363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.09. 13:44:51

Hát megértem a dilemmát, persze én azt gondolom, nem csak a sógor a hibás, hanem a pálinka, de legfőképpen a pálinkafőzdés! És miután, mindhárom említett kritikus pont (sógor, a pálinka, a főzdés)szoros logikai kapcsolatban van egymással, ok-okozati összefüggés van közöttük, így alkotják az egységes egészet, a rosszat! Miért? A sógor vétett a folyamatban, mert nem kellő hatékonysággal tanulta meg a cefrézés tudományát! Amiből az következik, hogy rossz cefre kerül a főzdéshez, ahol rossz pálinka készül, jól kitalált filozófiával, ami végezetül a sógor asztalán landol!De, megfordítom, mert így is jó! A főzdés, tetszik, nem tetszik, küldetést végez, neki elsődleges felelőssége van, abban a régióban, ahol szolgáltat. Ha szakmai értelemben a főzdés képtelen a főzetők minőség iránti igényét felkelteni, képtelen minőséget produkálni, a minőség irányába tolni a pálinkát, az ügyfeleket, akkor Ő nemes egyszerűséggel, nem látja át saját felelősségét, kárt okoz a pálinkának, megtéveszti a fogyasztót! Sajnos, gyakori eset, amikor a "mester", szakmailag, az elő-utópárlati alkotókat is a középpárlat szerves részének tekinti, ezzel is hatékonyan megnyújtva a mennyiséget, a főzető örömére! Ekkor természetesen a pálinka sem, a sógor sem számíthat semmi jóra! Hogy a folyamatot zárjam, ezt a "komplex" pálinkát kapja végezetül a főzető, szakszerű kezelési, használati útmutatóval ellátva! A főzető pedig hazaballag, pálinkája is van, fizetett is, majd otthon, az utcában némi direkt marketinggel hirdeti,- büszkén- a régió legjobb pálinkáját! Tényleg nehéz a helyzet, de jól látszik a termelés,a fogyasztás kultúrájának szintje, a kulturált alkoholfogyasztás helyzete!

Sárfehér 2010.07.09. 14:44:09

Tényleg van ilyen, de azért a szerző itt "típust alkotott", nyilván célzott szándékkal. :)

Aki főzőmestert én ismerek, az megtanította cefrézni a környéken lakókat. Rosszul is járt, mert tavaly lélegzetvételnyi szünethez sem jutott június közepétől kezdve.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.09. 20:21:57

@Sárfehér:
Igen, ez egy konstruált típus, a szerzői szabadság műve, de sajnos több van belőlük, mint kellene! A lelkiismeretes főzdéseknek persze kijár a tisztelet, az más kérdés, hogy sajnos, tradicionálisan hátrányban vannak a minőséggel szemben, egyszerűen azért, mert nem volt, nincs tőkéjük a korszerű lepárlási, pálinkakezelési technológiákra. Egyszerűen szólva, nehezen tudnak fejleszteni, a megtérülés túl távoli, és bizonytalan.Így aztán marad a korszerűtlen rendszer, amely nem lépheti át önmaga korlátait, következésképpen a végtermék sem képes jelentősen elmozdulni a minőség irányába! Nos, itt lehetne támogatást, segítséget nyújtani, megérné, sokan megérdemelnék!

Deliriumka 2010.07.10. 10:38:49

Sárfehér: A Sógor, a nővérem férje, valós személy az Ő 65 évével, 150 kilójával, fájó izületeivel egy Körös menti családi házban. De hivatkozhatnék János barátom munkatársára, Josti barátom keresztapjára, vagy szülőfalum falugondnokára. Ami a szomorú, hogy a számosság miatt tipizálható a szitu.

2011.02.17. 21:12:21

Hát igen, a sógor pálinkája arról ismerszik meg, hogy mar, mint a sósav és az ize olyan, mintha ablaktisztitót kevert volna sósborszesszel és egy üveg sör kell meg valami étel, hogy elnyomja az izét.
Na szerintem ennek köszönhető, hogy nem olyan népszerű a mi nemzeti italunk, mert miért vennék 5000 forintért minőségit, mikor a sanyi megcsinálja 1000ért. Azt már nem is emlegetem, hogy az izlelés, kóstolás szóba sem jön, mert minnél gyorsabban kell bedobni, hogy délután kettőre már beforduljunk a talicska alá:)
süti beállítások módosítása