Szerző: Deliriumka  2010.05.02. 12:58

Furcsa komolyzenei élményeim voltak mostanában. Egyik pálinka nélkül, a másik pálinkával. Kezdődött Húsvét hétfőn Nagyegyházán a Hangistállóban és folytatódott április közepén Gyulán, a pálinkafesztiválon. A Hangistálló eredetileg egy istálló épület volt, kívül még most is vakolatlan, de belül szépen felújították. Furcsa egyveleget képeztek a két oldalt kályhákként funkcionáló fűtésre alkalmassá tett üstházak, a műanyag székek, az ácsolt színpad és az előtérben, bográcsban rotyogó vaddisznó ragu. Ennek éles ellentételeként voltak jelen a Bach műveihez méltó módon öltözött művészek, a zeneművek csodálatos hangzása az igen jó akusztikájú térben, és a lelkes közönség, akik vastapssal jutalmazták a nem mindennapi élményt.

A Gyulai pálinkafesztivál programjait közvetlenül a vár mellett felállított dupla sörsátorban rendezik. Nos, itt is volt éles ellentét. Kinn műanyag játékok és műanyag harci arzenál gyerekeknek, italok-ételek, vásári forgatag, egy két kézműves felnőtteknek. A sátorban az eléggé egyszerű módon leválasztott bemutatóhelyeket a kiállító cégek saját dekorációjukkal igyekeztek méltóvá tenni a bemutatott termékekhez. És volt ott még VIP-részleg, pecsenyés, pörköltes, italos, kecskelábú asztalok és lócák. És volt a színpad, hangosítással, előtte jó nagy szabad hellyel a mulatni vágyó közönség számára. Szombaton délidőben új programot konferált föl a műsorvezető, ami nem volt más, mint az Erkel Ferenc emlékhangverseny. Döbbenet! A színpad előtti lócákon üldögélve hallgattam és néztem végig az előadást, kb. másik 8-10 zeneszerető társammal együtt. A művészek - kiváló operaénekesek és zenészek -, előadása remek volt, a hangulatot csak a kecskelábú asztalok felől érkező artikulátlan hangok zavarták meg időnként.

Elgondolkodtam azon, hogy a komolyzene, még ha olyan közismert dalok is szerepelnek a műsoron, mint a Bordal, vagy a Hazám, hazám, való-e a pálinka, sonka, csokoládé vagy konyak mellé? És döntöttem, igen, való. A minőség a minőséggel jó barátságban van. Csak az a sörsátor?! A fesztivál lehetőséget teremt a minőségi italok megismertetésére, megmutatja milyen az, amikor az orrunkhoz emelve a kiváló pálinkát, a gyümölcs illatát, a szánkban a gyümölcs ízét lehet érezni, és azután a lenyelt ital végigfutva a nyelőcsövön, a gyomorba érve kellemes melegséggel terül szét. Ha jól belegondolok, az utóbbi rendezvényen maximum két dolog képviselte a minőséget: a pálinka és az Erkel emlékhangverseny!

Címkék: pálinka minőség hangverseny pálinkafesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr741968386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása