Szerző: frutszpirit  2011.03.11. 21:15

Csak úgy röpködnek a verseny elnevezések, néhány példa csak az elmúlt 10 napból: „Amatőr bor- és pálinkaverseny- Bugyi, Pálinka- és Pogácsaverseny – Debrecen-Józsa”. Mind mind az otthonfőzött és bérfőzetésben készült italoknak. Rendben is van ez így. De mégsem. A tekintetben igen, hogy az otthonfőzött, vagy bérfőzött párlatok is versenyezhetnek. Persze, bár minek? Ne az érem döntse el, jó-e vagy sem az ital, hanem a fogyasztó. E gondolat mentén: magam sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítok a hazai hivatalos pálinkaversenyeknek - HunDeszt és Gyula, illetve a jelentős külhoni gyümölcspárlat versenyeknek –, továbbá azért, mert ezek túl belterjesek, másrészt a pálinkaszakma is azt suttogja, hogy ezen versenyek (legalábbis a hazaiak) tisztasága olykor nem elő- és utópárlat mentes. Széljegyzet: csak, hogy megelőzzem a műfelháborodásokat, hogy ezt senki sem állítja, erről szó sincs, meg hasonlók, ezt nem itt és most találtam ki, olvastam például Máté Csaba (Matheus), vagy Banyári István (Dunai hajós) e tárgyban elkövetett nyilatkozatait. (Hoppá, idén még a Destillatán sem indultak! Meg még sokan mások sem: Bolyhos, Békési. Például.)

De vissza az eredeti gondolathoz. Ha már egyetértünk azzal, hogy törvényi szinten adták a kezünkbe az otthonfőzés lehetőségét és az 50 liter 86 fokos párlat mennyiségig az adómentességet, akkor kérem, tartsuk is be a törvényt. Különösen úgy, hogy az elmúlt években az akkori törvényekhez képest illegálisan főzők, és a bérfőzetők széles táborából jó néhányan, ma meg már otthonfőzőként sokan, nagy gyakorlatra tettek szert. Pálinkának való gyümölcsöt használnak fel nem selejtet, jó a cefréjük, jó a hozzáállásuk, esetenként korrekt a technológia is, vagyis szép dolgok folynak ki a berendezés végén. Éppen ezért örüljenek, örüljünk és legyenek, legyünk következetesek: otthon és bérfőzésben csak párlatot lehet főzni. Ez vagyon írva. Tehát a verseny sem lehet pálinkaverseny, csak legfeljebb gyümölcspárlat verseny. Ennyi és nem több.

Két ja. Egy: ja, hogy az baromság, hogy a saját pálinkám nem pálinka? Hát kérem szépen, a törvény az törvény. Egyébként meg tényleg nem az. Kettő: ja, miért tűnik úgy, hogy ebben a kérdésben - mármint a megszaporodott amatőr „pálinkaversenyek” dolgában - a Pálinka Nemzeti Tanácsnak mintha nem is lenne véleménye?

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr822731987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.03.11. 22:54:45

Nem szerencsés általánosítani, nem, mert az úgy általában nem igaz. Így pl. az sem, hogy az otthon főzők, bérfőzetők "Pálinkának való gyümölcsöt használnak fel nem selejtet...". Hogy miért? Vettem a bátorságot, majd betévelyedtem egy csinos, kellemes, színvonalas bérfőzdébe, és megnéztem példának okáért egy főzési céllal belogisztikázott cefretételt. Volt ott vegyes cefrének mondott, fél, egész gyümölcsöket tartalmazó(!) illattal nem bíró (!), és ez még biztató, barnás színű folyadék! Szándékosan nem mondom, hogy cefre! Ugyanis a cefre szó -legyen szó édes, vagy kierjedtről- elvben pálinka-szakmai tartalommal bír!
Aztán, gondoltam egyet, belenyúltam, és láss csodát, midőn a kezemet emeltem ki, a kézfejem megnyúlt formáját láttam az ujjperceimmel együtt. Ez a látvány megközelítően, úgy 40-50 cm. függőleges hosszig tartott, aztán tompa loccsanás szerűen megszakadt. Ezen fizikai kapcsolat a kezem és a folyadék között nem csak optikai értelemben volt látványos, hanem a szakadás pillanatában, mint mikor a lágy gumi szakad, szinte visszaütött egyet a folyadék felszínére, valamint ezzel egyidejűleg a kezemre! Nos, igaz pillanatok ezek a szakszerűtlenségről, a hozzá nem értésről, és bár itt sem szerencsés az általánosítás, ez az egyedi eset messze nem a minőségről, és nem a szakmaiságról szól!

E.G.O. 2011.04.25. 22:17:36

Pici bocs, de tiltakoznék.
Meghívott bírálóként részt vettem Bugyin az amatőr versenyen. Nem volt tétje, igazából a legfontosabb a pontok mellé adott szöveges értékelés volt, amit külön-külön beszéltünk meg a gazdákkal.
Rengeteg hibás tétel volt, de nem féltünk őszintén elmondani a véleményünket, HISZEN AZÉRT HÍVTAK MEG! Ezek az emberek tanulni szeretnének, kíváncsiak arra, hogy azok az italok, amiket ők készítenek, lehetnek e (és ha igen, hogyan? )jobbak. Sértődés, kételkedés nem volt, jó hangulat és kérdések özöne annál inkább.
Azon lovagolni, hogy pálinkaversenynek tüntették fel (a helyszínen tisztáztunk pár fogalmat) nekem kissé magas lovon ülő szőrszálhasogatásnak tűnik, lehet nem ok nélkül.
Valami olyasmi is felmerült bennem, hogy a poszt hangulata éppen a kevéske összefogás ellen hat, hirdetvén pont az ellenkezőjét. Még a keréknek kötése is felmerült bennem, de inkább kérdezek:

Meri e valaki, bárki elvitatni a fejlődés, tanulás jogát bárkitől?
Megkérdőjelezi e bárki, hogy a fejlődés az ilyen baráti versenyek által legalább megalapozható?
Sérti e bárki érdekét pár jószándékú gazda, aki szeretne szebb pálinkát (bocsikaezerszer:párlatot) készíteni magának és a barátainak?

Ha igen, kérdem én: milyen jogon?

Sárfehér 2011.10.10. 13:29:43

Hm, ebben az az értelmetlenség, hogy a pálinkatörvény a kereskedelmi tételekre vonatkozik. Amit az emberek saját maguknak főznek, és nem kerül forgalomba, arra egyszerűen nem vonatkozik a pálinkatörvény. (A jövedéki igen!) Ha egyébként megfelel a pálinka követelményeinek, miért ne hívhatnák pálinkának. Vagy Józsi bácsinak az Izabellából készített erjesztett szeszes itala nem hívható bornak?
süti beállítások módosítása