Szerző: frutszpirit  2010.04.26. 11:36

Legutóbb jól felhúztam magam, azon, hogy a sajtóban megjelenő hírek, amikor pancsolt szeszről van szó, rögtön pálinkáznak: illegális pálinkafőzde, trágyából főzték a pálinkát, pálinkával bukott le a csempész meg hasonlók. Meg azon is, hogy valaki minden szakmai ismeret, tapasztalat nélkül ellenőrizetlen alapanyagokból készített „gyümölcspárlatoknak” pálinkaversenyt rendez és van arca még azt is kijelenteni, hogy a sok hullott gyümölcsből mind több pálinkát kellene készíteni és a tudósító ezt még büszkén le is írja. No, mindegy, illetve nem, de ezért ne kapjon az ember infarktust.
De azért sem, hogy például a 2008 novemberében elfogadott pálinkatörvényben rögzítetteknek megfelelően létrejött Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) e kérdésben még nem hallatta a hangját. Másban sem sokban, de ebben mélyen hallgat.
T. Pálinka Nemzeti Tanács! Talán jobb lenne, ha évente 25 millió forintot nem értelmetlen órisáplakát-kampámyokra szórna el, hanem mondjuk ennyiért „népnevelne” egy kicsit. Akár úgy is, hogy ezen akció keretében gyűjtse egybe a média jeles képviselőit, már akik gasztro és párlat témában jeleskednek, jól vigye el őket több főzdébe, mutassa meg mi a pálinka lényege. Nem egyszer és nem egy-két embert, többször és sokat. Tanítsa meg kóstolni őket, ismertesse meg a közvélemény befolyásolóit a pálinkakóstolás alapvető szabályaival, az ízekkel, a technológiai hibákat. Mutassa meg mi az az előpárlat, mi az az utópárlat. Végtére is a PNT a pálinka őre vagy mifene.
Egyszer arról olvastam, hogy Angliában az emberek 85 százaléka a sajtóban megjelent hírek alapján ítéli meg az angol rendőrség munkáját. Merthogy nincsenek személyes élményei. Nos, Magyarországon jelen pillanatban az átlagemberek 75 százaléka nincs tisztában azzal, hogy mi a pálinka. Hogy ez már nem a tisztaszeszből, aromából, karamellből kutyult zagyvalék, hanem tiszta gyümölcspárlat. Hogy a felhasznált gyümölcs étkezési minőségű, nem a hullott, rothadt, földes valami kerül a cefrébe. A technológiáról meg ne is beszéljünk. Aztán mit olvas az újságban, mit hall a rádióban, mit lát a tévében? No, ezek után győzd meg a polgárt, hogy a pálinka tiszta párlat, nemes ital, hungarikum, drága is, de jó is. Jobb, mint a bérfőzött pálinka. De az már egy másik történet, hogy miért ihatatlan a házi pálesz 95 százaléka és a 80 százaléka miért nem tekinthető pálinkának. Most arról kellene beszélni, hogy akinek az a dolga, hogy hivatásszerűen írjon a pálinkáról, az valóban tudja is, hogy mi a pálinka.

Címkék: média pálinka nemzeti tanács pálinkaverseny szesz pancsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr321952338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása