Szerző: frutszpirit  2010.04.26. 11:27

Nem szólnék én abba bele, hogy a magyar sajtó munkásai mennyire profi szakemberek. Ezt döntsék el az orgánumok tulajdonosai, meg azok a szerkesztők, illetve olvasószerkesztők, akik az anyagaikat olvassák és nyomdakésznek ítélik. De álljunk már meg emberek! Pálinkánk csak nekünk van!

Magyar pálinkaversenyen fogalmilag nem tud indulni horvát, vagy szerb, vagy szlovén, esetleg szlovák pálinka. Mert olyan nincs. Ezt a nevet, kérem, csak mi használhatjuk itt az Unióban! (Hogy pontosak legyünk: a barackpálinka nevet még négy osztrák tartomány is magáének mondhatja.) Erre többrendbeli törvény van. Illene ezt figyelmebe venniük az újságíróknak is. Azok egytől egyig gyümölcspárlatok, már ha azok.

Mintahogyan nem lehet illegális pálinkafőzde az a romhalmaz, aminek a közepén álló sufnituning módon összeállított rissz-rossz berendezésen a fináncok tetten érik az engedély nélkül kotyvasztókat. Az bizony illegális szeszfőzde, mert abban biztosak lehetünk, ami ott fő, az fogalmilag újfent csak nem nevezhető pálinkának. De a magyar sajtóban ez rögtön pálinkafőzde, meg az összes többi. Meg nem pálinkaverseny az, ahol külhoni gyümölcspárlatok indulnak Az erős jóindulattal is csak párlatverseny.

Jó öt éve csak a bennfentesek tudták, hogy létezik Magyarországon pálinkaverseny, azokban az időkben pálinkafesztivált sem rendeztek minden görbefánál, ahogyan manapság. Aztán trendi lett a pálinka, lett is rögvest sok-sok fesztivál, és ez még nem is lenne olyan nagyon nagy baj, mert van a fővárosban két színvonalas pálinkarendezvény meg legalább három kellemes regionális. De ezzel vége is. A gond az, hogy ha a pálinka presztizs ital, ahogy a szakemberek emlegetik: a világ legkiválóbb párlata, akkor talán a fesztiváloknak is efféle színvonalúaknak kellene lenniük. Ez egy. A kettő pedig az a sok eszement verseny, amit ez efféle „pálinkafesztiválok” köré szerveznek. No, ezt nem kéne. Nem azért mert vagyok olyan barom, hogy korlátoznám itten a dolgokat, hanem mert szereptévesztés amikor egy település, ami éppen a határmentére esik rendez egy pálinkaversenyt, amire aztán neveznek a határontúlról is, a sajtó meg már zengi is (hogy legyünk konkrétak): „Pálinkaminősítő verseny Magyarszombatfán.” Egy fenét pálinkaverseny. A rendező aztán nyilatkozik is persze, bátorítja a hullott gyümölcs mint pálinka alapanyag felhasználását. Hát észnél vagy ember.? De az is aki ezt leírja. Mi van? Szlovén pálinka (mert, hogy arrafelé az is van) hullott gyümölcsből, meg pálinkaverseny? És még erről be is számolnak?
Kérem, ezt ne! Persze csak akkor, ha érzünk egy kis felelősséget a pálinka hírneve iránt.

Címkék: gyümölcs ital illegális presztizs pálinkaverseny pálinkafőzde hullott

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr781952313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása