Szerző: frutszpirit  2010.06.20. 09:28

Miután a Pálinka Nemzeti Tanács tagjaival a kormány képviselője ma déltájban egyértelműen közölte, és ez most nagyon röviden és érthetően foglalja össze a mondanivalót: bárki főzhet, minden ellenőrzés és adófizetési kötelezettség nélkül otthon 86 liter 50 fokos pálinkát, ha van gyümölcsöse, ha nincs. Ja, és ezt a következő kormányülésen akaratukkal szentesítik a másik 28 ponttal egyetemben és a végrehajtásról szóló jogszabályokat beterjesztik a parlament elé.

Ehhez semmit nem kell hozzátenni. Ezzel, mint eredetvédelmet szerzett nemzet eltemethetjük a pálinkát, úgy is mint nemzeti italt, úgy is mint hungarikumot, és mint prémium párlatot. Mondjon bárki, bármit is a hatósági ellenőrzés nélküli, ellenőrizetlen alapanyagból, ellenőrizetlen berendezéseken, szaktudás hiányában főtt házi szeszes italok minőségéről. Az nem más, mint önámítás, önbecsapás, parasztvakítás.

Az akkor sem pálinka lesz. A pálinka a manufaktúrális kereskedelmi főzdékben készül. És szinte csak ott. Ettől az otthoni sufnituning és a bérfőzött „pálinka” 99 százaléka nagyon de nagyon messze van.

A mai nap a temetés napja. Szerintem. Jól jegyezzük meg ezt a dátumot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr852095056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2010.06.21. 10:28:00

Jól megjegyzem, és mindent fordítva gondolok, mint a posztíró. Lényegesen javulni fog a pálinka minősége, sokan megtanulnak tisztességes házipálinkát főzni, a bérfőzdéknek pedig - az illegális főzdék rovására - megnő a forgalmuk, hiszen ezzel nyilván a bérfőzés jövedéki adója is megszűnik a 86 liter mennyiségig. A főzdések írhatják a pálinkafőzési tanácsadó füzeteket, szervezhetnek pálinkafőző tanfolyamokat. Aztán aki tőlük megtanul pálinkát főzni, a nagyobb mennyiségeket úgyis elviszi a főzdéshez. A lakatosok (kolompár cigányok, nagyon is értenek hozzá) építhetik az otthoni főzőket - munkahely. És végre tényleg kialakulhat a külföldi túristák számára is a magyar pálinka kultusza, ami - bárki bármit mond - egyes szép sikerek ellenére is ma külföldön gyakorlatilag ismeretlen.

csurgo 2010.06.21. 11:20:11

Csak reménykedek, hogy a nálam készült szesz nem csak 1%-a pálinka. 20 év alatt még nem történt pozitív változás a szakmámban.Most sem tudom elképzelni. A hűséges és elégedett főzetőim tartották el a családomat. Abban bízhatok, hogy engednek tovább dolgozni és az ügyfeleimet sem hozzák nehezebb helyzetbe.

Sárfehér 2010.06.21. 11:28:51

Én nagyon bízom benne, hogy bölcs, és a bérfőzdék számára is kedvező szabályozás jön, de azt is megértem, hogy aki ebből él, az egyelőre aggódik. Kibic én sem vagyok, hiszen iszom pálinkát, és nagyon nem mindegy, hogy milyet. :)

Avatar 2010.06.21. 21:55:52

86 litert? Miért pont annyit?
Mondjuk már az is valahol 2-2,5 deci között van naponta jófajta 50 fokosból...

Sárfehér 2010.06.22. 13:35:13

"A pálinka a manufaktúrális kereskedelmi főzdékben készül. És szinte csak ott. Ettől az otthoni sufnituning és a bérfőzött „pálinka” 99 százaléka nagyon de nagyon messze van."

Hm, érdekes ez a 99%. Tudomásom szerint ma Magyarországon nincs olyan főzde, amelyik csak kereskedelmi főzésből megélne, mind foglalkozik bérfőzéssel is. Namost akkor ez érdekes adat. A posztoló szerint a minőségi pálinkát főző mester, amint átmegy a bérfőző készülékhez, rögtön elfelejti, hogy hogyan kell minőségi pálinkát főzni...? Én pedig ittam már kiváló bérfőzött pálinkát, nem is egyet, és nem hiszem, hogy csak szerencsém volt az 1%-kal.

@Avatar: van egy olyan jövedéki kategória, hogy "gyümölcsszesz", és ez 86%-os. Namármost a törvény 50 liter gyümölcsszesszel egyenértékű párlatról szól - ez pedig így 86 liter 50%-os pálinka.

frutszpirit 2010.06.22. 16:16:29

@Sárfehér: Nem azért főz a kereskedelmi főzde bérbe, mert nem tud megélni a kereskedelmi főzésből, hanem mert ad arra, hogy a környékén a saját pálinkát is kiváló berendezésen főzzék le. Mi több, segít a megfelelő cefrekezelés elsajátításában stb. És amikor a 99 százalékot írtam, nem a bérfőzők szakmai képességeit vontam kétségbe, bár nem mindenki vérprofi(Egyes bérfőzők szakmai tisztessége már hagy kívánnivalót maga után, elég ha csak a manapság túlságosan divatos ügymenetről beszélünk. Amikor a bérfőzető beviszi a 100 liter cefréjét és rögtön a kezébe nyomnak 12 liter kész "pálinkát". Tudod, ez meg cukorcefréből készült és köze nincs a pálinkához), hanem azt akartam jelezni: a bérfőzetők cefréje a silány. Rossz gyümölcs, rossz tárolóedény, rossz erjesztés, cukrozás és hasonlók. Kis számtan: ha igaz az adat, akkor 350 ezer bérfőzető van ma Magyarországon, annak 1 százaléka 3.500. Oké? A 3.500 főzető valamelyikének a kiváló alapanyagából főtt remek pálinkát már én is ittam.Többet is!Többször is, ám a többi feledhető. Sőt, ha nagyon szigorúak vagyunk, ugye a cukrozott cefréből készült szeszes italt már nem is hívhatnánk pálinkának. Így talán már nevezhetjük magunkat szerencsésnek. Tessék elmenni egy bérfőzdébe szezonban, és tessék megnézni micsoda "remek" cefrék érkeznek egymás után. És még valami: ezeknek az italoknak a java részénél sem illatra, sem ízre nem lehet azonosítani a gyümölcsöt. Akkor miről beszélünk?

Sárfehér 2010.06.22. 18:30:18

Kedves frutszpirit, igen pont ezt a nyulat akartam kiugratni a bokorból. Vagyis te is elismered, hogy a pálinka minősége alapvetően a cefrézésen múlik. Azt viszont ma is szabad, gyakorlatilag korlátozás nélkül. Magának a főzésnek ehhez nincs köze.

Pont az a baj, hogy az a kiskerttulajdonos, akinek van néhány tíz kiló gyümölcse, és tényleg dédelgetve, kiváló csfrét csinálna, nem tudja a kis mennyiség miatt lefőzetni a pálinkáját. Ezt a problémát pedig nagyon nem akarják megérteni azok, akik a liberalizáció ellen ágállnak. Az isemretterjesztés persze nagyon is ráfér a népre, de ennek legjobb eszköze, hogy azokat, akik jó pálinkát főznének otthon, hagyják érvényesülni, a többi előbb-utóbb követni fogja őket. Nem érdemes azzal jönni, hogy "de a magyar ember az ilyen olyan hülye, meg csibész". A legalább 300 litert meg továbbra is elviszik a bérfőzdébe.

E.G.O. 2010.07.06. 23:18:21

Na végre egy blog, ahol középen vagyok!
(még nem két tűz között:))
Úgy látom Gyümölcspárlat és Szőlőfajta barátunk is mereven ragaszkodik az álláspontjához.
@Sárfehér: Most, hogy már rengeteg kommentedet olvastam, kezdek rájönni, hogy teljesen idealisztikus módon közelíted a kérdést, mivel Te valóban dédelgetnéd a pár tíz-száz liter cefrédet.
A Te szemszögedből zsivány nincs is.
A probléma viszont, hogy van, és félek, az egyik legnagyobbnak lett mindez megígérve még jóval a választások előtt.

Értem az elképzelésedet a pálinka felemelkedéséről, de bevallom, ebben - így - hinni nem tudok, pedig legtöbbször nekem a pohár félig tele van...

Azt nem tudom, ez a blog "kié", de azt látom, hogy a posztíró még nálam is sötétebben látja a helyzetet.
Ebben sem teljesen hiszek.

Amit most látok, abból az rajzolódik ki (nekem), hogy az extrém magas minőséget főzők kevésbé fogják megérezni, de őket is "megcsípi" a dolog. (más a vevőkörük)
A középmezőny - és most mindenkire gondolok, aki hiperekben és superekben értékesít - hamarosan becsukhatnak.
Ki vesz jövedéki adóval terhelt drága cuccot, ha ugyanolyat, vagy vélten ugyanolyat vehet háztól?
Ha nem abból indulunk ki, hogy mind kommunista rohadék, akkor azért elgondolkodtató, nem?

Ha abból indulunk ki, gondolkodni tilos!:))

Félreértések elkerülése végett: nem tolom a "középmezőny" szekerét, csak gondolkodom!

Sárfehér 2010.07.07. 11:55:32

@E.G.O.: Szóval, én arra gondolok, hogy jövedéki adó ide-oda, a középmezőnyös pálinka főzdéből még mindig olcsóbb lehet, mint a 100 literes magánfőzdéből a pálinka, egyszerűen a jobb felszereltség miatt.

Namost a magánfőzde mögé bújva persze lehetőség lesz pancsolt szeszt pálinkaként árulni.

Megjegyzem, hasonló dolog van a bortermelőknél is, ott az adómentes 10 hektó mögé sok kistermelő bújik, mégsem roppantja meg sem a minőségi, sem a korrekt középmezőny piacát. Varga, Weinhaus is megél.

Egyébként ha olvastad a tervezetet, pálinkát árulni továbbra is csak zárjeggyel lehet majd, persze, hogy oldják meg, nem tudom.

Ami még zavaros a tervezetben, hogy a főző előállítása VPOP engedélyéhez kötött, árusítása és birtoklása nem. Mi a helyzet a külföldön vásárolttal? Szerintem tök jó lenne, ha a 20 liter alatti főzőket teljesen kivennék az ellenőrzés alól, azzal úgyse lehet kereskedelmi mennyiséget főzni.

Ugyancsak probléma, hogy 3 nappal korábban be kell jelenteni a főzést. Aki otthon hobbiból főz, az nem tud ütemezni, ahogy a családi dolgok, munka, stb. alakul, úgy fog főzni. Kis főzőből pedig 100 liter cefre lefőzése is napokig tarthat, mert közben az embernek más dolga is van, a főzőt meg csak nem lehet magára hagyni.

E.G.O. 2010.07.07. 22:28:04

@Sárfehér: sajnos a jövedékiadó nem oda, csak ide, mivel mindenki kizárólag az adómentes mennyiségig fog magánfőzni - e mennyiség felett ugyanis brutál jövedéki adóval "tántorítják el" a továbbiaktól (min 276.100, ha jól emlékszem) Addig viszont adómentes, amivel egy közép főzde sem versenyezhet. Nem tud.

A zárjegyet még ők sem tudják, hogy fogják megoldani, elvileg a polgár beballag oszt megveszi. Vagy nem...

Ugyanez vonatkozik a bejelentésre...

Ja, és az egyik közeli főzdegyártótól már csak előrendelni lehet minifőzőt, raktárról rég elfogyott.

Kérdés: Weinhaust hová sorolod? Merthogy megélnek, az tény...

Sárfehér 2010.07.08. 11:38:35

@E.G.O.: Most megfogtál, mert bevallom, nem vettem még soha Weinhaus bort. Vargát se nagyon, bár legutóbb beszereztem egyet az Aranymetszés sorból, hogy adjak egy esélyt. Mondjuk, Danubiana (Graf Karolyi, Balaton), ami a korrekt alsó-középmezőny, és kóstoltam.

Azt a 276.100 az ugye, a teljes 200 literfokra vonatkozik, ha kevesebbet főz, nyilván arányosan kevesebb. Bár nem tudom. Mindenesetre, ha jól értem a tervezetet, az adómentesség csak a saját felhasználású részre értendő, az eladás csak adózottból és zárjeggyel engedélyezett. A kocsmában pedig ez elég jól ellenőrizhető.

Szóval, szerintem beruházás, gépészet nélkül a 100 literes főzőből készített korrekt pálinka nem lesz versenyképes adómentesen sem a középmezőnnyel, nekik is a felső minőségi kategóriát kell megcélozniuk. A pancs, az más.

E.G.O. 2010.07.08. 22:25:03

@Sárfehér: Az általad említett Danubiana borok, de még Vargáék legtöbb tétele is a korrekt magyar borok mezőnyét gazdagítják. A Weinhaus másabb egy picit...

A 276.100 az 1 hlf adótartalma, az adómentes feletti bármennyi (akár 1l)után egyben fizetendő, féladó már nincs. Ezek után minden megkezdett hlf-nél bekarmolják ezt az összeget.
Ez alatt viszont - és itt lesz farbarúgva a versenyegyenlőség - háztól (de csak onnan), zárjegy és adómentesen lehet majd értékesíteni. Ez a múlt pénteki állapot - szavazás előttről. Érdekes lesz...

frutszpirit 2010.07.09. 11:24:08

@E.G.O.: Legyünk egy kicsit közérthetőek és pontosítsunk: 1hlf = 100 liter 100 térfogat százalékos alkohollal. Tehát egy liter 100 térfogat százalékos alkoholtartalmú pálinka után az adó 2.761 forint vagyis 1 liter 50 fokos pálinka után ennek a fele: 1.380,50 forint. Ezt csak a főzött mennyiség után kell fizetni. Ha ez 10 liter akkor 13.850, ha 20 liter, akkor 27.610. Szó nincs arról, ha az adómentesen túl + 1 liter főzöl akkor ki kell fizetni a 100 hlf után az egész 276.100 forintot.

E.G.O. 2010.07.09. 23:46:41

Ezért lehet, hogy seggbe rúgnak, de:

„(3) Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat [63. § (2) bekezdés 1. pont], feltéve, hogy az a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál.”

„(3) A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a to-vábbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente
a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 0 forint,
b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 276 100 forint.”

Erről ennyit.
Hangsúlyoznám, ez csak tervezet.

frutszpirit 2010.07.10. 10:34:31

@E.G.O.: Legfeljebb a matek tanárod és a magyar tanárod rúg együtt seggbe.(...)az 50 litert meghaladó mennyiségre 276.100 forint (...), értsd: hektoliterfokonként. Ez egy adónem, hektoliterfokra állapítják meg az adót. Érthetően átszámolva: 200 liter 50 fokos pálinka után ennyi az adó. Ha nem főz ennyit értelemszerűen az arányos részét kell fizetnie. Pont.

E.G.O. 2010.07.11. 22:21:55

@frutszpirit: ok, biztos hülye vagyok.
Meg többen a környezetemben akkor.
Majd főzők egyet oszt kiderül. Pont.
süti beállítások módosítása