Szerző: frutszpirit  2010.05.28. 12:41

Újra a kezembe akadt a Hvg idei 12. száma, és az Ádány Róza népegészségügyi professzor asszonnyal készített interjúban szó szerint a következőket olvastam: ”... miközben a hazai szeszfogyasztás nem tér el lényegesen az EU átlagától, a krónikus májbetegség arányában 4-5-ször több áldozatot szed, mint az unióban. Sikerült ennek okát laborvizsgálatokkal kimutatnunk. Azt találtuk, hogy a bögrecsárdákban kimért pálinka számos mérgező alkoholszármazékot – például metanolt, butanolt, izoamil-alkoholt – tartalmaz, amelyek a legálisan forgalmazott termékekben nem fordulnak elő”.

Nos, ezeket a mondatokat erősen ajánlom „az otthon is főzhessünk pálinkát” mozgalom támogatóinak a figyelmébe, és azoknak, akik már készítik is a törvényjavaslatot. És most nem arról van szó, hogy egyébként a pálinkafőzés olyan magas fokú hozzáértést kíván, amit csak hosszú-hosszú gyakorlattal lehet megszerezni és kőkemény elméleti tudásra épül. (Sokan azt hiszik a pálinka is foci, tehát mindenki ért hozzá. Egyikre sem igaz, a pálinkára különösen. Tudom, disznót is vágunk otthon. A pálinka azért nem kolbásztöltés.) Hanem arról, hogy félő, ha a magyar ember otthon főzhet pálinkát, hiába lesz a törvény által szigorúan szabályozva annak módja, csak legyint, és azt hiszi ezt korlátok nélkül teheti. Tehát jönnek a kukták – jó esetben -, a műanyag csövek, a hasonló szerkezetek, és ahogy olvashattuk az imént, a metanol, a butanol és társaik. (Azért merem ezt mondani, mert bár hallgatunk erről, de ma is virágzik a feketefőzés és rosszabbnál rosszabb italokat nevezünk pálinkának. Amik persze köszönő viszonyban sincsenek a törvényben megfogalmazott itallal. Ráadásul értékesítik azokat, csakúgy, mint a bérfőzött pálinka legalább 60%-át, de egyes becslések szerint ez a szám 75 százalék. Hogy ez mekkora bevételkiesést jelent az állam számára, azt érdemes lenne kiszámolni. Sok-sok milliárdról, százmilliárdokról van szó, aminek hiányát aztán mi pótoljuk más adók formájában.)

Arról sem kellene hallgatni, ha már hozzáértést kíván a pálinkafőzés, hogy olyan úri huncutságok mint a fermentáció, a frakcionálás, a desztilláció kémiai háttere, a különböző alkoholok ismerete nincs kódolva az agyunkban. Azt az ismeretet meg kell szerezni. Jobbára felsőbb iskolákban, vagy harmincéves főzési gyakorlattal. És az is félő még, hogy sokan el sem mélyednek majd a jogszabályban, csak azt látják, főzhetek otthon, ahogy tudok. És főznek is majd. Mert hogy szabad. Amatőrök főznek majd szar pálinkát. Pálinkát? Hja...

És van egy másik üzenete is az idézett soroknak. Most már tudományos bizonyíték is van arra, hogy a svarcban főzött pálinka java része az nem pálinka, hanem valami ártalmas kotyvalék. Ebből pedig egyenesen következtethető: a pálinka legnagyobb ellensége. Ezt akarjuk? Ezt akarhatják a törvénymódosítók? Ezt, mármint azt, hogy a PÁLINKA legnagyobb ellensége közel sem a kiemelkedő világpárlatok némelyike, hanem a feketefőzött kotyvalék és a bérfőzött pálinka, eddig is mondták azok, akik ismerik a pálinka lényegét. ( És persze a különböző ízesítésű szeszes italok, de ez egy másik történet.) Ám mindenki, vagy legalábbis a „házipálinka” bűvkörében élő tömegek, akik esküsznek a nagypapa pálinkájára, holott nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve, azok ebben a tekintetben szinte ihatatlan italok, ilyen olyan gyümölcsből, így úgy főzött szeszes italok és közel sem pálinkák, erre csak legyintettek. Hát akkor figyelem, itt van kérem a bizonyíték. A laboratóriumi eredmények és nem csupán az okoskodóknak tartott kereskedelmi pálinkák értékeit elismerők hangja. Ennek azért messzire kellene szólnia, de legalább elhallatszania. Akár a parlamentig is.

Arra az apróságra nem is figyelnék oda, hogy az uniós csatlakozásunkkal elfogadtuk azt az uniós direktívát, de nevezhetjük kedvezménynek is, hogy Magyarország fenntarthatja a kedvező, tehát csökkentett jövedéki adónemet ( ugye a bérfőzést fele akkora adó terheli, mint a kereskedelmi főzést – x mennyiségig.), de nem azt, hogy el is tekinthetünk annak beszedésétől. Vagyis, azt talán nem teheti meg az állam, hogy az otthon főzött pálinka után nem szed adót, függetlenül attól, hogy az engedély 10 vagy 15 literre szól majd. De ha szed, azt ki és hogyan szedi majd be. Önbevallás, mint az osztrákoknál? Ja. Hogyne. Igazolás arról, hogy saját gyümölcsöse van? Hogy ellenőrzött berendezést vásárolt? Hogy korrekt módon vezeti a főzési naplót és egyetlen centiliterrel sem főz többet a megengedettnél, meg nem értékesíti a lefőzött italt? Persze. Erről vagyunk híresek. Ha pedig nem kell fizetni utána adót, és annyira liberális lesz a jogszabály, hogy csak főzni kell, semmi más teendő nem lesz, azzal arcul csapják azokat a kereskedelmi főzdéket, akik immár tíz éve a pálinka presztízsének talpra állításán dolgoznak, egzisztenciát építettek a pálinkára, figyelem: jobbára családi gazdaságokról van szó!

A baj akkor lesz majd nagy.

 

Címkék: pálinka törvény ellen otthonfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonspicc.blog.hu/api/trackback/id/tr992037795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsola777 2010.05.29. 00:55:43

A cikket kicsit egyoldalúnak találom, de azt nem vitatom, hogy a rossz főzésnél bajok vannak, tényleg veszélyes a cucc (rézelő...).
DE! A törvény arról szól, hogy megadjuk-e az önrendelkezés jogát itt is. Aki akar és tud, főzzön pálinkát. Ha hülye, rosszat fog, nyilván lesznek esetek, de ne feledjük, hogy a jól főzött pálinka nem ritkán jobb, mint a bérfőzdés.
Megint csak, a törvény megadja-e a lehetőséget arra, hogy én otthon, megfelelő tudással a háttérben jobbat főzzek, mint a főzdében (ahol csak X plusz pénzért vállalják, hogy az általam válogatott gyümölcsöt a jókkal keverve főzik, és abból kapok, stb...).
Tehát van lehetőség, a polgár meg majd dönt, hogy jól csinálja, vagy rosszul.

Az állam dolga ez után az, hogy szabályozzon: a rosszul főzőket is felelősségre lehet vonni, a túl sokat főzőeket is. Utóbbinál például komolyabb ellenőrzéssel a forgalmazói helyeken.
A témáról még lehetne vitatkozni, de ettől most eltekintek. Jóéjt!

bakaruhában 2010.05.29. 04:22:44

"Azt találtuk, hogy a bögrecsárdákban kimért pálinka számos mérgező alkoholszármazékot – például metanolt, butanolt, izoamil-alkoholt – tartalmaz, amelyek a legálisan forgalmazott termékekben nem fordulnak elő”.

Csak arra lennék kiváncsi, hogyan találták meg az összes bögrecsárdát, vagy legalábbis azt a részét a bögrecsárdáknak, amiből már minden bögrecsárdára vonatkozan, helyes következetetést lehet levonni. Nagyon határozottak és kivételt nem ismernek, de, hogy, hogyan csinálták a vizsgálatot, arról elfelejtkeznek, pedig az minimum közlendő, ha ilyesmit nyilvánosságra hoznak.

Szerintem ez egy kamu cikk, kamu adatokkal, a "szeszfőzők ipartestületének" megrendelésére.

macskatoll 2010.05.29. 07:02:02

Bakaruhában-nál a pont. Ha volt ilyen kutatás, szeretném az eredményeit _hiteles forrásból_ megismerni. Hol lehet hozzáférni? :)

trojka 2010.05.29. 07:17:04

Érdekes eszmefuttatások olvashatok itt, pro- és kontra. Egy biztos: aki nem látott még otthoni pálinkafözést, még védi is a tilos pálinkafözöket, de ha egyet is megismerne, másképpen látná a dolgokat. Gondoljunk csak bele, hogy higiéniai szempontbol messze sem tudnak ezek a zugfözdék ugy eleget tenni az elvárásoknak, mint a legálisak. Pálinkát mindenböl lehetfözni, ami alkalmas az erjedésre, ugyanugy, mint ahogyan bort is lehet csinálni mütrágyábol. Sok esetben mindkét folyamat, a "vodka" fözése és a finomitás egyszerre történik, tehát a minöség kritikán aluli.Ismerve a magyart, mindenki pálinkafözéssel szeretné majd kiegésziteni jövedelmét, vagy potolni annak hiányát.az a röhely az egészben, hogy a Vám- és Pénzügyörség keményen megharcolt évtizedeken keresztül a tilos pálinkafözés viszaszoritásáért, politikai haszonszerzés céljábol most pedig ezt az eredményt egyetlen tollvonással áthuzzák. Vagyis- hülyét csinálnak egy-két májduzzaszto kedvéért belölük. nincs már igy is elég alkoholista ebben az országban, még hadd butitsa és ölje magát a lumpen proletár. Igy több értelmes gyerek fog születni, boldogabbak lesznek a családok. azért, ha választás van, nem csak igérgetni kéne, hanem végig is kellene gondolni annak követketményeit.

baliquez 2010.05.29. 07:43:24

Nyilván kőkemény lobbiérdek hogy az otthoni főzés ne legyen korlátozottan sem gyakorolható legálisan. Milyen érdekes, párszáz évig valahogy megfelelt a mai, széles körök számára is elérhetőhöz képest jóval kiforratlanabb technológiával készített gyümölcspálinkánk, népegészségi hatása sem látszik meg a történelemben (vö. anno ginprobléma angoléknál). Most meg pár szeszgyáros hirtelen elkezd aggódni az egészségünkért, köszi, nagyon megtisztelő. :)

Ugyanők fognak lazítani a "pálinka" definíción - ugyanabból az okból amiért most nemzetféltenek -, és lassan de biztosan eljutunk oda hogy a gyümölcspálinkát bizonyos százalékban tartó szeszesital pálinkának lesz nevezhető. Hja kérem, sokba kerül a marketingjük, meg a csomagolásuk, a "kézműves főzdéik" sztárolása, meg a szaklapok meg a magazinok, sorolhatnám.

Szerintem inkább legyen feleannyi az a barackpálinka - amit négyévente talán és szerencsével nem visz el a fagy még virágkorában - a négy különböző barackfánkról, de abba egy csepp cukorszirup és élesztő nem kerülhet.
Olyan is, szétárad belőle mély, tömör, sokrétű lekvárillat, és egyenletesen melegít mind az 52 fokával, csúcsos savanyák meg gyanús, kilengő aromák nélkül. Mert lekvárnak megfelelő minőségű alapanyagból készül, körömpiszoknyi kosz vagy rohadás sincs benne. Mindegy hogy mennyi lesz, az legközelebb legyen a tökéleteshez.

Ezzel a mentalitással szemben az aki a vállalkozására felvett kölcsönét, az alkalmazottait, a reklámjait meg a minél gyorsabban megszerzendő luxusyachtját, konkrétan a megélhetését jelenti a pálinka, szerintem maximum jó iparosmunkát tud előállítani, kézművesterméket nem.

Kóstoltam én olyan fos pálinkákat már vendéglőkben a sztárfőzdék választékából hogy nem győztem csodálkozni.

A pálinka marad ami volt: priceless, aranyban mérhető, tisztességes házi. Fel kell hozzá nőni.
A bolti meg olyan amilyen, függetlenül attól hogy hány aranyérmet adnak egymásnak a maguknak szervezett versenyeiken.
Bárki hozzájuthat.

Cukorpofa 2010.05.29. 08:13:26

Viktornak ízlik és ez a lényeg...

czibulkal 2010.05.29. 08:31:17

Nem tudom, hogy az ablakmosóból iparilag előállított kommersz, aromás csavaroskiflik egészségesebbek-e, mint az otthon főzött tiszta gyümölcsből készült pálinka. Egy jó főzővel és tudással, amit az öregektől meg lehet tanulni, sokkal jobb pálinkát lehet készíteni, mint akármelyik bolti, aranyárban és ml-ben mért, sorszámozott csodapálinka. Ha engednék és lehetne megfelelő minőségű főzőt venni otthonra megfizethető áron, akkorát amivel a saját szükségletét ki tudja elégíteni az ember, akkor nem lennének ezek a kuktás tákolmányok, amiket a kényszer szül.

Sárfehér 2010.05.30. 19:15:57

Elég nagy értelmetlenségeket ír a posztoló. Úgy tesz, mintha a pálinka mérgező vagy nem mérgező volta a főzésnél dőlne el. Pedig nem. A méreganyagok a hanyag és szakszerűtlen cefrézés ill. erjesztés (ami persze fermentációként benfenntesebben hangzik) során keletkeznek. Cefrézni és erjeszteni viszont ma is szabad!!!! A bérfőzde pedig azt főz le, amit hoznak neki. Ha jó cefrét, akkor azt, ha mérgező szutykot, akkot azt. A főzésnél a cefre esetleges méreganyagainak csak a kisebbik része távolítható el!!! Szakszerűtlen főzéssel élvezhetetlen pálinkát jó cefréből lehet csinálni, de olyan méreganyagot, ami a cefrében nincs benne, nem lehet belevarázsolni!! (Na jó, legfeljebb, ha durván leégetik.)

Szakszerű, higiénikus gyümölcscefrét semmivel sem bonyolultabb csinálni, mint bort: a jó gyümölcscefrében pedig semmi sincs, ami a borban benne ne lenne - és így a belőle főzött pálinkában sem.

Vagyis egészségügyi szempontból nem a főzést, hanem a cefrekészítést kellenne szabályozni. Mégis, azért a főzést ellenőrzik, mert azt egyszerűbb. Ugyanúgy, ahogy a komenizmusban a gabonatermésen a malmok államosításával tudták rajta tartani a kezüket - u.i. a búzát előbb-utóbb meg kell őrölni...

frutszpirit 2010.06.02. 14:32:55

@Zsola777: Oké, nem az önrendelkezés gyakorlásának a biztosításával van gondom, hanem magunkkal. A szakértelemmel. Meg az alkalmazott berendezéssel( technológiával). Jobb, ha tudjuk, egy korrekt berendezés, ami minden tekintetben megfelel annak, hogy olyan italt főzzünk rajta amit a pálinkatörvény pálinkának mond, több százezer forint és csak a berendezésről beszéltem. A körülményekről, az erjesztés módjáról, a higiéniáról, a tárolásról, a szeszfok beállításról még nem.

frutszpirit 2010.06.02. 14:36:47

@bakaruhában: Nos, a hvg nem kamu újság, Ádány Rózsa nem kamu népegészségügyi professzor és a cikk nem a pálinkáról szól, hanem a népegészségügyről, amiben egy rész érinti a pálinkát. Ja, és ne magadból indulj ki, talán a professzor asszony nem azért mond valamit, hogy csak úgy mondja, hiteles ember mondatai számomra hitelesek. Éppen ezért hiszem amit mond. Egyébként meg, mielőtt kamuznál, olvad el az egész cikket: hvg, 12. szám, 2010. március 27., 38. oldal.

frutszpirit 2010.06.02. 14:39:25

@Sárfehér: Mi van? A cefrézést szabályozni? Mégis hogyan? Egyáltalán elolvastad miről írtam? Szerintem nem, ezért merem megkérdezni: tudod például mi az az előpárlat, és mik a megsemmisítésének a szabályai. És miért azok, amik?

Sárfehér 2010.06.03. 14:27:57

Elolvastam, és hülyeségeket írsz. Ha tiszta gyümlcsből, tiszta hordóban (víz+szivacs+hipó - ugye, ezt bárhol meg lehet csinálni) élesztővel gyorsan kierjesztik, gyorsan lefőzetik, abban nemigen lesz semmi mérgező, az a kis metanol könnyen elválasztható, de nincs annyi benne, ami nagyon veszélyes lenne. A veszélyes dolgok (etil-acetát pl.) már cefrézési hiba ill. a kiforrt cefre helytelen tárolásának a következményei. Igazán mérgező a pálinka akkor lesz, ha földdel-levéllel-rohadt gyümölccsel - birkaszarral cefréznek, majd fél év rohasztás után fözetik le. De, mint mondtam, ez utóbbit a mai jogszabályok nem tiltják!!!!

A cefrézést kéne megtanítani az embereknek, hogy ne legendák alapján csinálják. Ha rájönnek, hogy így micsoda anyagot lehet csinálni, a bögrecsárdák örökre bezárhatnak, és a májráknak is coki.

Metanol egyébként erjedés során csak kis mennyiségben, a gyümölcs pektintartalmából keletkezik, azaz pl. a cukorcefrében alig lesz metanol! A bögrecsárdák szutykába akkor kerül metanol, ha a gyárból kilopják a faszeszt, és egy kicsit "dúsítják" vele az anyagot. Ennek pedig a főzéshez semmi köze.

Sárfehér 2010.06.03. 15:44:04

@frutszpirit:

Szóval, még egyszer, összefoglalva:

Abban teljesen igazad van, hogy sok szar házipálinkát főznek schwarzban Magyarországon. De ennél sokkal több szar házipálinkát főzetnek ma Magyarországon legálisan bérfőzdékben, ugyanis a pálinka minősége elsősorban a cefrézésnél dől el.

Abban egyáltalán nincs igazad, hogy házilagosan bonyolult lenne, ha nem is kiemelkedő, de korrekt pálinkát csinálni, csak minimális higiéniai szabályokat kell betartani. Nem kell hozzá diploma, csak egy kis gondosság.

Ha nyíltan lehetne otthon pálinkát főzni, akkor nagyon gyorsan szaporodnának a vele kapcsolatos ismeretek, és gyorsan látványosan javulna a házipálinka minősége. A jó házipálinka pedig nem a minőségi pálinkának tenne be, hanem a "körte ízű szeszses ital"-nak, meg a bögrecsárdákat tenné tönkre. Ismerek olyat, aki megtanult szakszerűen cefrézni, és a lefőzetett pálinkája kimondottan jó lett. Azelőtt nem vett "bóti" minőségi pálinkát, utána néha-néha igen.

Biztos fognak majd visszaélni a házi pálinkafőzés lehetőségével, de mi az, amivel nem lehet visszaélni? Pl. attól, hogy egyesek schwarzban taxiznak, nem indokolt a magántulajdonú gépkocsik betiltása.

frutszpirit 2010.06.03. 17:53:33

@Sárfehér: Arra azért nem válaszoltál, hogy tudod-e mi az előpárlat, és miért bánnak vele olyan kényesen a fináncok? És csak azért merem ezt feszegetni, mert abban tökéletesen igazad van, hogy a rossz erjedés, most pongyola leszek, mérgezi a majdani pálinkát, de az nem igaz, hogy csak az erjedés során keletkezik mérgező anyag. Hidd el, van bőven hibás lepárlás esetén is.
Plusz azt sem árulod el hogy hogy lehetne szabályozni a cefrézést, ha már ezt látod megoldásnak. Naná, jó cefrét kell csinálni és akkor jó lesz a pálinka. De hogyan ellenőrzöd - már ha szerinted csak a cefrében lehet mérgező anyag (ez persze butaság)-, ott áll a pénzügyőr, amikor erjed a cefre? Különben pedig egy csomó dologban egyetértünk, különösen, azzal kapcsolatban ami a második kommentedben írsz. Mert, ha a korábbi posztokat is elolvasod, láthatod, tök ezt írom én is. Mármint, hogy a pálinka igazi ellensége a sok-sok bérfőzetett, rossz alapanyagból,cukrozott, hanyag módon lefőzött és merjük kimondani egyes bérfőzők által hamisított kotyvalékokkal dúsított pálinka és azok a borzalmas valamilyen ízű szeszes italok, amelyekből több millió liter fogy el ma Magyarországon. Ugyanakkor magam is ittam már remek bérfőzött pálinkát.
Ami pedig az én posztom lényege, összefoglalva: Nem az otthon főzés intézményével van gondom, hanem a pálinkakészítés összetettsége okán, és az eddigi hazai tapasztalatok alapján a magyar ember hozzáállásával és hozzá nem értésével. Illetve nem látom a történetben a "kimunkáltságot". És persze azzal is, hogyan lehet kordában tartani a házi főzést és nem általánosítani a tekintetben, hogy a tisztességes házi főzők ne szívjanak a sok tisztességtelen miatt. Plusz azzal, hogy ha szar pálinkát főz az, aki csak azt látja, hogy főzhet, a mikéntje már nem érdekli és ráadásul tele lesz mindenféle egészségre ártalmas anyaggal a szesz amit főz, és azt még el is adja, akkor hihetetlen kárt okoz a pálinkának. Az igazi pálinkának.Ezek: 1: a kereskedelmi főzdékben készült pálinka.( Szerintem 90 százaléka teljesen rendeben van. Sőt.) 2: a hozzáértő bérfőzető által nagyon tisztességes módon cefrézett , tisztességes bérfőzdében, tisztességes főzőmester által korrekt berendezésen lefőzött pálinka. 3: az a kevés svarcban főtt pálinka, amit jól cefréztek, jó a berendezés és a polgár még ért is hozzá. (Jogkövető állampolgárként ezt a tevékenységet nagyon nem díjazom.)

Sárfehér 2010.06.03. 19:52:03

@frutszpirit:

Ja igen, pongyolán írtam. Tehát, ha az egészség miatt aggódunk, akkor inkább a cefrekészítést kellene szabályozni, persze, ez nem megy.

Mindenesetre megismétlem: az otthoni pálinkafőzés felszabadításával szerintem javulna az otthon főzött pálinkák minősége, ugyanis aki szutykot főz, az ma is főz, akik nem főznek, mert tilos, de főznének, ha szabad lenne, azok a gondos, rendes emberek. :)

Az előpárlatban, ha a jó a cefre, kis metanol meg aldehid van. Az előpárlatot úgy magában persze nem jó meginni, de ha rossz az elválasztás, akkor sem lesz nagyon mérgező a pálinka. Ha rossz a cefre (legalább ecetes), akkor etil-acetát is lesz benne, na, ezt el kell választani. Réz az előpárlatba jelentős mennyiségben megint csak ecetes cefréből kerül, nem ecetes cefrénél még az sincs. Ilyesmire gondoltál?

A szakszerű pálinkafőzés némi ismerettel, gondossággal otthon is elvégezhető, nem kell hozzá semmi különös. Csak munka.

A probléma, ugye, azzal van, akinek a kiskertjében 10-20-40 kg cefrézni való gyümölcs keletkezik, és nem hajlandó más szutykával együtt főzetni. Ez, ugye, sem a kereskedelmi, sem a bérfőzdék üzletét nem zavarná jelentősen. Mert akinek van 500l cefréje, az úsyis elmegy a bérfőzdébe.

(Van egy pálinkafőző mester ismerősöm, vele szoktunk ilyenekről beszélni. Ő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy helyes cefrézésre nevelje a kuncsaftjait, és nem is kevés sikerrel.)

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.06.05. 21:20:52

@frutszpirit:
Ami az írás mondanivalóját illeti, realitás, életszerű gondolatokat feszeget!Jól vizionálja a nem túl biztató jövőt, ha ésszerűtlen liberalizáció következne be HP. ügyben! Kár lenne!

atlbilbaoo 2010.06.10. 06:15:38

@frutszpirit: Áruld el nekem légyszíves, bár a HVG-t korrektnek tartom, hogy a professzor asszony honnan szerezte a mintákat amelyeket megvizsgált!
Ha valódi bögrecsárdából, akkor vajon eleget tett állampolgári kötelezettségének és feljelentette a csárdát a fináncoknál?
Teljesen más dologról beszéltek teljesen félreértelmezhető módon. Tilos pálinkát, zugpálinkát eddig is főttek, ezután is fognak. Rossz pálinka is készül nagyüzemben is meg otthon is.
sárfehérnek igaza van, hogy nagyon fontos a cefre.
Én kb 30 éve főzök. Sosem főztem szar pálinkát. Keveset főzök, magamnak a vendégeimnek. 100 liter cefrét könnyen gondozok válogatom kezelem. De 100 liter cefrémet elviszem a főzdébe és 1: kinevetnek vele, 2: összekeverik
máséval. Azt mondják az emberek nem mind tisztességesek. A főzdések mind azok? Csak annyira mint az emberek átlagban.

frutszpirit 2010.06.10. 18:12:03

@atlbilbaoo:Ugye te sem gondolod komolyan az első kérdésed. Ez efféle felméréseket, tanulmányokat, vizsgálatokat stb., különösen ha tudományos alapon nyugszanak, és még értékelni, elemezni, bizonyítani is kell, nem egy ember végzi. És nem az a célja, feladata mindennek, hogy: "Ha valódi bögrecsárdából, akkor vajon eleget tett állampolgári kötelezettségének és feljelentette a csárdát a fináncoknál?" hanem egy probléma alap okait feltárni, illetve arra választ adni.(A te gondolatmeneted mentén, akkor most nekem is fel kellene jelentenem téged?)Újfent csak azt tudom mondani: olvasd el az eredeti cikket. Más. Honnan tudod, hogy nem főztél szar pálinkát?
süti beállítások módosítása